Практика с продължителност 3 седмици в гр. Истанбул, Турция

Rate this item
(0 votes)

От 23.06.2013 г. до 13.07.2013 г. бе проведена втората мобилност от втория етап по секторна програма „ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ”, програма "УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ" - практика с продължителност 3 седмици,осъществена в гр. Истанбул, Турция.

Ръководител на групата от 10 ученика беше инж.Веселин Млячков – старши учител в Професионална гимназия по железопътен транспорт „Христо Смирненски”, гр.Карлово.
След пристигане и кратка почивка, на 24 юни – понеделник бяха проведени:
Среща за запознаване с партньора.
Презентации за турската и българска образователни системи.
Посещение и запознаване с работните места във фирма “OMEGA – Elektrik pano”.
     
Всяка седмица от понеделник до петък се провеждаха работни занятия, а в петък следобед се правеше равносметка на наученото.
През първата и третата седмица бяха проведени практически занятия във фирма OMEGA – Elektrik pano, където групата бе запозната с най-новите системи, поръчка от фирма Siemens.Бяха проведени упражнения по свързване на кабели на блокове за управление, монтаж на контакторни групи и релета,окомплектоване и монтаж на ел.шкафове,изследване работата на непрекъсваеми токозахранващи устройства,изработване на приложни електронни изделия,избор на подходяща измервателна апаратура за конкретни измервания,настройка и управление на програмируеми контролери,запознаване с принципа на управление и проследяване на схеми,диагностика на приложни електронни изделия. 
Втората седмица практиката беше проведена в  лабораториите на училището със симулативни програми на персонални компютъризирани работни места. Учениците извършиха практически монтажни и регулировъчни операции, като бяха запознати с най-новите модели и оборудване за извършване на операциите.
    
Всяка седмица  бе осъществявано оценяване на седмичните постижения от обучението.
  
Директорът на Професионална гимназия по железопътен транспорт „Христо Смирненски”, г-жа Нина Стоянова осъществи мониторинг като обходи работните места и прояви жив интерес към работата на групата и към това, какви нови знания и умения ще придобият участниците през тези 3 седмици.
Имаше забележки, но и похвали.

Събота и неделя бяха определени като дни за културна програма.
За времето, прекарано в Истанбул участниците в практиката се запознаха с друга култура, друга архитектура и едни любезни и усмихнати хора.
За запознаване с града бе направена дневна обиколка на Истанбул. Бяха посетени следните туристически обекти: църквата Света София, Археологическият музей, джамията „Султан Ахмед” (Синята джамия), площада „Хиподрум” и разбира се двореца на Османските султани Топкапъ.
Изключително емоционална беше разходката с кораб по Босфора, при която групата имаше възможност да разгледа мостовете над Босфора и азиатската част на Истанбул.
Част от посещенията бе и типичния турски Гранд базар – Капалъ чаршия, както и най-големият мол в Истанбул – Forum Istanbul с неговия прословут аквариум. 
                    

Read 1101 times Last modified on Tuesday, 17 December 2013 18:55